Πρόσωπα – Αρχές – Αξίες της αρχαίας Ελλάδος φωτίστηκαν στις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης “Τα Πάτρια”, που συνδιοργανώθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Ο λόγος για τα ΛΖ’ ΠΑΤΡΙΑ, που με μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή μελών και φίλων κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο και επικεντρώθηκαν στο ΚΔ΄ Επιστημονικό Συνέδριο, στη μουσική – ψυχαγωγική ενότητα του προγράμματος κ.ά.
«Ανασύρουμε ιδέες, αξίες, προσωπικότητες, μνήμες για μία ένδοξη για την Ελλάδα μας, περίοδο από τον Όμηρο, τους τραγικούς ποιητές, τον Περικλή, τη φιλοσοφία, τις τέχνες κ.ο.κ. και με την συνδρομή διακεκριμένων ομιλητών, γινόμαστε καλύτεροι γνώστες αυτής της εποχής, την οποία συχνά επικαλούμαστε, καθώς και της σχέσης της με τη σύγχρονη πραγματικότητα» τόνισε κατά την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Ντούρος.
Η Α΄ Συνεδρία, με πρόεδρο τον Νικόλαο Κούρτη, δημοσιογράφο, περιλάμβανε ομιλίες από: τον Νίκο Λυγερό, στρατηγικό σύμβουλο με θέμα: «Η στρατηγική των Αρχαίων Ελλήνων», τον Λαμπρινό Πλατυπόδη, Δρ. Φιλοσοφίας, Δρ. Φιλολογίας, Μ.Α. Θεολογίας, Καθηγητή σύμβουλο στο Ε.Α.Π. & Διδάσκοντα στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, με θέμα: «Αρχαία Ελληνική γραμματεία και Χριστιανισμός στο διάβα των αιώνων», τον Μέλιο Πίτσια, συγγραφέα- δάσκαλο με θέμα: «Ο Αίσωπος» και τέλος, τον π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο, με θέμα: «Από την Αντιγόνη στις Μυροφόρες».
Η Β΄ συνεδρία, με Πρόεδρο τον Λαμπρινό Πλατυπόδη, Καθηγητή, περιλάμβανε ομιλίες από: την Τώνια Βουλγαράκη, καθηγήτρια, με θέμα: «Τραγικοί ποιητές “μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας”», Δημήτριο Τσελεγγίδη, ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα: «Ο Θεός Λόγος και “οι λόγοι των όντων”», τον Κωνσταντίνο Ντούρο, καθηγητή, με θέμα: «Ο Θουκυδίδης και ο Πλούταρχος για τον Περικλή ως ηγέτη».
Μουσικό πρόγραμμα
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με αγαπημένα τραγούδια στις αποσκευές του, πρωταγωνίστησε το βράδυ του Σαββάτου, σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι στο καλό ελληνικό τραγούδι. Μαζί του η Μαρία Αλεξίου στο τραγούδι, κ.ά. εκλεκτοί μουσικοί συντελεστές επί σκηνής.
Το ψυχαγωγικό – μουσικό σκηνικό των ΛΖ΄ Πατρίων, συνεχίστηκε το βράδυ της Κυριακής, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Φωτεινών και με τους μουσικούς: Μανώλη Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Αντώνη Θανουρή (τραγούδι), Νίκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαούτο), Γιάννη Κουσουλάκη (βιολί), Βασίλη Κατσαμάγκα (Γκάιντα).
Επιπλέον, στη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε και προβολή βιντεοσκοπημένης θεατρικής παράστασης του ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΑΧΗΣ, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου (Σοφοκλέους «Αντιγόνη»26.9.1992).
Εορτή του Αγίου Λουκά
Επίσης, το θρησκευτικό μέρος των εκδηλώσεων – επ’ ευκαιρία της εορτής του πολιούχου Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά περιλάμβανε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου, τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ι. Ν. Αγίου Λουκά Ράχης, ενώ το πρωί της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου όρθρο και πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Αμέσως μετά ομιλία από τον π. Ευάγγελο Παπανικολάου, με θέμα: ««Οδύσσεια – Ιλιάδα -Αινειάδα».
Τα φετινά Πάτρια τίμησαν με την παρουσία τους: η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, οι Βουλευτές Πιερίας: Ξενοφών Μπαραλιάκος, Κομνηνός Δελβερούδης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Σπύρου Κουλκουδίνα, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, Εκπρόσωπος του Δκτή της 24ης Τ.Θ. Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, και η εκπρόσωπος του Αστυνομικού Δντή Πιερίας κ. Ράνια Μαλαμίδου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Δντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γεώργιος Μακρής και η Δντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Παρθένα Τριανταφυλλίδου, η Πρόεδρος της κοινότητος Λόφου, ο Πρόεδρος της Σχολής Γονέων Κατερίνης, Κων/νος Κορομπίλης κ.ά. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.