Της Ιωάννας Λουλούδη
Επιμέλεια: Χριστόφορος Κάσδαγλης.
Οπτικοποίηση: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη.
Eξαρτημένα από την κρατική χρηματοδότηση, τα κόμματα στην Ελλάδα ανακυκλώνουν το χρήμα των Ελλήνων πολιτών – Κενό λογοδοσίας και απόλυτο σκοτάδι ως προς την ιδιωτική χρηματοδότηση – Η περίπτωση της ΝΔ, που ζητά «λίγα από πολλούς», παρά το δυσθεώρητο ετήσιο έλλειμμα στα ταμεία της και τον διαρκώς διογκούμενο τραπεζικό της δανεισμό. – Η νέα διασυνοριακή έρευνα του Follow the Money, με τη συμμετοχή του Reporters United και 25 ακόμη δημοσιογραφικών ομάδων από όλη την Ευρώπη, ρίχνει φως για πρώτη φορά στους απολογισμούς των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές και αποκαλύπτει το τεράστιο κενό διαφάνειας στην ΕΕ.
Το Reporters United συμμετείχε στην πολύμηνη διασυνοριακή έρευνα #TransparencyGap που συντόνισε το Follow the Money, μαζί με ακόμη 25 δημοσιογραφικές ομάδες -μεταξύ των οποίων The Guardian, El Pais, Papertrail Media (ZDF, Der Spiegel). Έπειτα από ανάλυση τουλάχιστον 12.000 ετήσιων οικονομικών απολογισμών από 281 κόμματα και 500.000 ιδιωτικών εισφορών προς αυτά, κατέληξαν σε μια σειρά από απρόσμενα συμπεράσματα:
- Περίπου 7 δισ. ευρώ είναι το ποσό που συγκέντρωσαν επισήμως 281 πολιτικά κόμματα στην ΕΕ από κρατικές επιχορηγήσεις, εισφορές, συνδρομές μελών, δωρεές και άλλες πηγές εσόδων κατά την περίοδο 2019 – 2022 (χρονιές για τις οποίες είναι διαθέσιμοι οι περισσότεροι ετήσιοι οικονομικοί απολογισμοί στα κράτη-μέλη).
- Τη μερίδα του λέοντος αποτελεί η κρατική χρηματοδότηση, που αγγίζει τα 3,7 δισ. ευρώ. Σε Φινλανδία, Ρουμανία και Ιρλανδία τα κόμματα εξασφαλίζουν πάνω από το 80% της χρηματοδότησής τους από το κράτος, ενώ σε Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβακία, Κροατία και Πολωνία αυτή ξεπερνά το 75%. Στην Ελλάδα το ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης υπολογίζεται σε 70,2%. Τα μόνα κράτη όπου τα κόμματα δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση είναι η Μάλτα και η Ιταλία, η οποία κατάργησε το 2014 τις κρατικές επιχορηγήσεις εξαιτίας σκανδάλων διαφθοράς που μάστιζαν τη χώρα από τη δεκαετία του ’90.
- Τουλάχιστον 685 εκατ. ευρώ έλαβαν από δωρεές ιδιωτών και εταιρειών την περίοδο 2019 – 2022 τα 281 πολιτικά κόμματα που εξετάστηκαν. Σε απόλυτους αριθμούς, τα μεγαλύτερα ποσά δίνονται σε κόμματα της Γερμανίας (330 εκατ. ευρώ), της Ιταλίας (71 εκατ. ευρώ) και της Γαλλίας (47 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, σε αναλογία πληθυσμού προηγούνται Μάλτα και Κύπρος.
Συνέχεια ΕΔΩ
Η ταυτότητα της έρευνας
Η νέα διασυνοριακή έρευνα «TransparencyGap: Η χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων στην ΕΕ» που συντόνισε το Follow the Money με τη συμμετοχή του Reporters United ρίχνει φως στο κενό διαφάνειας στην προέλευση των οικονομικών πόρων των ευρωπαϊκών κομμάτων. Ενόψει των Ευρωεκλογών αναλύθηκαν 1200 ισολογισμοί 281 κομμάτων και περισσότερες από 500.000 εισφορές, με τη συμμετοχή 50 δημοσιογράφων, σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, από 26 δημοσιογραφικούς οργανισμούς: Follow the Money, The Guardian, ZDF, Reporters United, El País, Paper Trail Media, IrpiMedia, Apache, Público, BIRD, CIReN, Context, De Tijd, Delfi, Denik N, VSquare, ICJK, MaltaToday, Oštro Hrvatska, Direkt 36, Oštro Slovenia, Re:Baltica, Reporter, YLE, Noteworthy, The Journal.