Κερδισμένη μόνο η Πατρίδα

Άρθρο Φώντα Μπαραλιάκου

Πολλά και σημαντικά ήταν τα κέρδη της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Αλλά, εν πολλοίς τα οφέλη αυτά αποδίδονται στην προσωπική μαεστρία του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οργάνωσε την παρουσία του, τις συναντήσεις και την ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο απευθυνόμενος στο παγκόσμιο ακροατήριο που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην χώρα μας. Κινήθηκε και μίλησε έχοντας το βλέμμα και το νου στη νοοτροπία τόσο της Αμερικής όσο και ολόκληρης της υφηλίου. Δεν μετέτρεψε την επίσκεψη σε φιέστα εσωτερικής μικροκομματικής κατανάλωσης.

Αυτή η εξωστρέφεια και η επίγνωση του, που βρίσκεται, και σε ποιους απευθύνεται, είχε πρωτίστως οφέλη για την ίδια την Ελλάδα.

Καταρχάς, πρόβαλλε τις εθνικές θέσεις  με λόγο εξεζητημένο και υπαινικτικό μεν, σαφή και δυναμικό δε. Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τον αναθεωρητισμό συγκρίνοντας τη Ρωσία με την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό θέλησε αφενός να γίνει κατανοητός από τους Αμερικανούς γερουσιαστές, αφετέρου να αποτραπεί η έγκριση της αναβάθμισης των F-16 της Τουρκία, στόχος που μάλλον επετεύχθη.

Δεύτερον, η επίσκεψη του Μητσοτάκη επαναπροσδιόρισε τη θέση και την ισχύ της Ελλάδος στη διεθνή σκηνή της επόμενης ημέρας. Η σύρραξη στη Ουκρανία θα μεταβάλει ανεπιστρεπτί τους συσχετισμούς ισχύος, επιφέροντας ανακατανομή και αναθεώρηση των δυνάμεων. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε μία ενεργή θέση ισχύος, ξεκαθαρίζοντας ότι ανήκει στις δημοκρατικές δυνάμεις της Δύσης. Η χώρα ήδη προετοιμάζεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ως ο εκλεγμένος ηγέτης της χώρας που ίδρυσε τη δημοκρατία, προς την ισχυρότερη δημοκρατία του πλανήτη. Η επίσκεψη σηματοδότησε μία νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ, γεγονός που επιβεβαίωσε ρητά ο ίδιος ο Μπάιντεν, αλλά και επισφραγίστηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα των γερουσιαστών στο Κογκρέσο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός σοφά ποιώντας, τίμησε, κινητοποίησε και συσπείρωσε την ελληνική ομογένεια στην Αμερική, με ονομαστική αναφορά σε Έλληνες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ χωρίς ποτέ να λησμονούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει πρόσφορο και γόνιμο έδαφος από την ελληνική πλευρά.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινούσε για αυτό το ταξίδι στην Αμερική, έφευγε ως Έλληνας πρωθυπουργός. Απέδειξε ότι είναι πολλά περισσότερα: Ευρωπαίος ηγέτης, ικανός συνομιλητής και υπολογίσιμος σύμμαχος της μεγαλύτερης δύναμης σήμερα στον πλανήτη.

*Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας