Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί! Ήταν Πρωταπριλιά του 2014 και όχι δεν ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο, παρότι μας προκαλεί θυμηδία 6,5 χρόνια μετά. Δύο μέλη της ΣΥΡΙΖΑΑΚ και μέλη του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας καταθέτουν πρόταση μομφής για τον Γενικό Γραμματέα σ’ ένα παλιόχαρτο που βρήκαν στα γραφεία της Ε.Λ.Μ.Ε., όπου πραγματοποιούταν η συνεδρίαση του Δ.Σ.  

Ο Πρόεδρος, ναι ο ίδιος Πρόεδρος που έχει και σήμερα η Ε.Λ.Μ.Ε. (με τη μόνη διαφορά ότι η ΔΑΚΕ τότε ήταν 1η δύναμη, ενώ σήμερα είναι 2η και καταϊδρωμένη), δεν προσβάλλεται από το κουρελόχαρτο, αλλά αντίθετα το σκανάρει και το στέλνει σε όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Ωραίες εποχές τότε! Υπήρχε ακόμα Γραμματέας στην Ε.Λ.Μ.Ε., ο οποίος μάλιστα εξαναγκαζόταν από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. να καταγράφει, όπως η Αλίκη στη Μοντέρνα Σταχτοπούτα, τις ύβρεις και τις λοιδορίες που εκτόξευαν εναντίον του. Ευτυχώς όμως υπάρχουν τα πρακτικά της Ε.Λ.Μ.Ε. για να μας υπενθυμίζουν και σήμερα 6,5 χρόνια μετά τις αθλιότητες, με τις οποίες επιχείρησαν οι επαγγελματίες κομματικοί συνδικαλιστές να πετάξουν απέξω την μοναδική πραγματικά ανεξάρτητη και ακομμάτιστη φωνή, που πέρασε από το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. 

Είναι λοιπόν Πρωταπριλιά του 2014 και το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης λέει «Προτάσεις μομφής». Θα αναρωτιέστε, γιατί ο πληθυντικός; Γιατί την ίδια μέρα είχε κατατεθεί από τον τότε Γενικό Γραμματέα της Ε.Λ.Μ.Ε. πρόταση μομφής προς τα μέλη του Δ.Σ. Στάθη Συμεωνίδη και Μπάμπη Παπαδόπουλο. Μία πρόταση μομφής τριών σελίδων, απόλυτα τεκμηριωμένη με βάση το καταστατικό της Ε.Λ.Μ.Ε., την οποία δεσμευόμαστε να κοινοποιήσουμε, αν κρίνουμε σκόπιμο.

Ως αντίδραση στην παραπάνω πρόταση μομφής, και χωρίς να είναι στην ημερήσια διάταξη, 5 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης τα δύο στελέχη της ΣΥΡΙΖΑΑΚ, μη έχοντας διαβάσει το καταστατικό, έγραψαν σ’ ένα παλιόχαρτο δυο αράδες και το ονόμασαν αυτό πρόταση μομφής, ξεχνώντας να αναφέρουν τα άρθρα ή τις διατάξεις του καταστατικού στα οποία την στήριζαν.

Φτάνουμε λοιπόν στο 6ο και τελευταίο θέμα. Θα μας επιτρέψετε μία πρώτη παρένθεση. Σήμερα ο Πρόεδρος, για οτιδήποτε ζητήσουμε να συζητηθεί, ζητά να υπάρχει γραπτό κείμενο, διαφορετικά το θέμα παραπέμπεται στις καλένδες. Τότε όμως ήταν αλλιώς, διότι ήταν και άλλος Γραμματέας. Γράψε Γραμματέα. Αντιγράφουμε από το πρακτικό της συγκεκριμένης συνεδρίασης και ό,τι θα διαβάσετε είναι ό,τι ζήτησαν να γραφεί καθ’ υπαγόρευση τα δύο μέλη του Δ.Σ.

«Δήλωση Συμεωνίδη Στάθη: Πραγματικά δέχομαι ως Συμεωνίδης Στάθης ότι εδώ και επτά χρόνια, που συμμετέχω ενεργά από θέση ευθύνης στην Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας αντιστρατεύτηκα τους σκοπούς και τις αξίες του συνδικάτου. Πρωτοστάτησα σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, αντιστρατεύτηκα αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Προπαγάνδισα την ηττοπάθεια απέναντι στη επίθεση, που δεχτήκαμε ως κλάδος από την τρόικα την κυβέρνηση και το Δ.Ν.Τ. Επίσης με περίσσιο ζήλο αντιστρατεύτηκα στα προσωπικά και ατομικά αιτήματα των συναδέλφων μου που κατά καιρούς μου έθεσαν και εμένα προσωπικά και στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. όπως π.χ. η πρόταση της συγχώνευσης Λυκείου Κολινδρού – Λυκείου Αιγινίου, την καταστρατήγηση δικαιωμάτων των συναδέλφων όσον αφορά καταβολή διαφόρων αποζημιώσεων, όπως π.χ. Π.Δ.Σ., οδοιπορικών, δικαιωμάτων προτεραιότητας τοποθέτησης λόγω μορίων δικαιωμάτων, καταστρατήγησης του ωραρίου τους, απέναντι σε αυθαιρεσίες της διεύθυνσης κ.α. Δεν θα ασχοληθώ με το τυπικό και την αιτιολογία της καταγγελίας γιατί είναι παιδαριώδης, μόνο θέλω να σχολιάσω ότι δεν μπορεί ένας ώριμος άνθρωπος να θεωρεί ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων ετεροκαθορίζεται από τις όποιες πρακτικές ή αντιλήψεις του οποιοδήποτε συνδικαλιστή. Τούτο συνιστά και την πιο βασική αιτία για την λανθασμένη κατανόηση των πραγμάτων γενικώς από τον συνάδελφο Βαρδακώστα, ο οποίος έχει φτιάξει μία μαγική εικόνα για το τι είναι και τι πρέπει να είναι ένα κοινωνικοπολιτικό υποκείμενο. Έτσι πού εύκολα να κατηγορηθεί, ίσως χωρίς να έχει την αποκλειστική ατομική ευθύνη ότι δρα ως 5η φάλαγγα μέσα στο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας. Επειδή όπως πληροφορούμαι η καταγγελία είναι ατομική ζητώ δημοσίως από την Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών να πάρει θέση. 

Δήλωση Παπαδόπουλου Μπάμπη: Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει τον κατ’ ευφημισμό Γενικό Γραμματέα της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, ο οποίος ως αυθεντικός προβοκάτορας και ταχύτατος λαγός της βάρβαρης αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής οφείλει στοιχειωδώς πριν από όλα στον εαυτό του να παραιτηθεί από το Δ.Σ. αφού για πολλοστή φορά δεν τήρησε ούτε το βασικό του καθήκον, δηλαδή να απεργήσει, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν υπό απόλυση συνάδελφοί του, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπούσε, την ώρα που προωθείται το νέο σχολείο της αγοράς και της αμάθειας. Ντροπή για τον συνάδελφο Βαρδακώστα, ντροπή για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Η ανωμαλία αυτή πρέπει να σταματήσει. Καλούμε το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. να μην δεχτεί στα πρακτικά αυτό το προβοκατόρικο κείμενο και να υπερψηφίσει την αποπομπή του από το Δ.Σ. και την άμεση αντικατάστασή του.»

Γελάει κανείς; Νομίζετε ότι είναι αστείο; Ναι, πράγματι. Αστείο μας φαίνεται κι εμάς 6,5 χρόνια μετά. Τους θυμάστε τους δύο συναδέλφους στη μεγαλειώδη Γ.Σ. τον Μάιο του 2013, που μπροστά σε 550 συναδέλφους πιάστηκαν στα χέρια; Όμως μπροστά στον κοινό εχθρό … συστράτευση. Όλοι οι επαναστάτες ΠΑΜΕ παρέα.

Ακόμα θυμόμαστε τον κ. Συμεωνίδη σε συνεδρίαση του Δ.Σ. να χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και να σηκώνεται για να μας δείρει, με τις παντόφλες να φεύγουν δεξιά κι αριστερά.

Αυτά γίνονταν τότε. Τι γίνεται όμως σήμερα; Τότε το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. συνεδρίαζε κάθε βδομάδα. Τώρα, που τα προβλήματα είναι απ’ ότι φαίνεται λιγότερα, στην καλύτερη περίπτωση συνεδριάζει κάθε 15 μέρες ή όποτε του καπνίσει του Προέδρου. Πρακτικά έχουμε να δούμε και να υπογράψουμε 6 μήνες! Και όταν κάποια στιγμή, αφού το ζητήσουμε και το ξαναζητήσουμε, έρχονται για υπογραφή είναι άλλα αντ’ άλλων. Άλλα έχουμε αποφασίσει, άλλα έχουν καταγραφεί. Κάποια δεν έχουν καταγραφεί καθόλου. Αποφάσεις ομόφωνες μετατρέπονται σε κατά πλειοψηφία και το αντίστροφο. Προτάσεις της Κ.Ε.Ε. μετατρέπονται σε προτάσεις της Ε.Λ.Μ.Ε., όταν εκ των υστέρων φαίνεται ότι τυγχάνουν ευρείας αποδοχής. Κείμενα 3,5 σειρών κάνουν 3,5 βδομάδες να γραφούν και να αποσταλούν σε κάποιους από τους αποδέκτες ή δεν αποστέλλονται και καθόλου. Ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή! Το μπάχαλο ουδόλως ενοχλεί τον Πρόεδρο, αντιθέτως φαίνεται να το απολαμβάνει. Επειδή όμως και η υπομονή έχει τα όριά της … κατάθεση πρότασης μομφής.

 Καταθέτω πρόταση μομφής για τον Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, διότι συστηματικά αντιστρατεύεται τους σκοπούς της Ε.Λ.Μ.Ε.:

α) προκαλώντας συστηματικές και σκόπιμες καθυστερήσεις,

β) αλλοιώνοντας τα ψηφισμένα κείμενα και

γ) μη τηρώντας σωστά τα πρακτικά.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας

Βαρδακώστας Γιώργος

Έχουν όλες οι προτάσεις μομφής την ίδια αξία; Προφανώς και δεν έχουν. Η πρόταση είναι καθαρογραμμένη, με ωραία γράμματα σε … χαρτί κουζίνας. Ναι. Μη γελάτε. Τι διαφορά έχει ένα κουρελόχαρτο από το χαρτί κουζίνας; Ίσα ίσα που με το χαρτί κουζίνας μπορείς να καθαρίσεις και όλες τις βρωμιές.

Θα περίμενε κανείς από τον Πρόεδρο της 2ης ΔΑΚΕ, της 3ης ΣΥΡΙΖΑΑΚ και του 4ου ΠΑΜΕ, να δράσει όπως και στο παρελθόν. Να σκανάρει το κείμενο και να το αποστείλει στα μέλη του Δ.Σ. Βρε μπας και παίζει ρόλο το ότι είναι γραμμένο σε χαρτί κουζίνας; Τι λέει το καταστατικό; Τι λέει; Τίποτα δε λέει. Ούτε για χαρτί κουζίνας, ούτε τίποτις. Λέει απλά ότι πρέπει ο Πρόεδρος να συγκαλέσει μία συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την πρόταση μομφής.

Τα μέλη των κομματικών παρατάξεων συνεδριάζουν κρυφά. Όμως εμείς είμασταν εκεί και κρυφακούσαμε.

– Πρόταση μομφής σε χαρτί κουζίνας; Ντροπής πράματα.

– Να την απορρίψουμε;

– Όχι, όχι. Να συνεδριάσουμε.

– Πότε λέτε;

– Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

– Μα είναι του Αγίου Δημητρίου. Γιορτάζει ο Μπουλούμης.

– Ακόμα καλύτερα, για να μην έρθει. Αλλά ακόμα κι αν έρθει … καψόνι. Θα πέσει γέλιο.

Ο Μπουλούμης φυσικά ήταν εκεί, με το κινητό να χτυπάει ασταμάτητα για τα χρόνια πολλά. Χρόνια σου πολλά αιρετέ, να είσαι πάντα γερός και με γερό στομάχι για να χωνεύεις τους αχώνευτους.

– Πρόταση μομφής σε χαρτί κουζίνας; Απαράδεκτο.

– Ναι, ναι. Απαράδεκτο.

– Υποβαθμίζεται το Συνδικάτο. Εγώ λέω να μην γίνει δεκτό το έγγραφο, μέχρι να γραφεί σε κανονικό χαρτί. Τι λέτε κι εσείς σύντροφοι της ΣΥΡΙΖΑΑΚ;

– Συμφωνούμε κι εμείς. Πρέπει να γραφεί σε κανονικό χαρτί.

Ώστε έτσι ε; Υποβαθμίζεται το Συνδικάτο;

Και δεν υποβαθμιζόταν, όταν επί 2 μήνες αντιδρούσατε στη σύσταση σε σώμα του Δ.Σ., επειδή θέλατε να διαλέξετε ποιος θα ήταν υποψήφιος για Πρόεδρος από την παράταξή μας; Δεν υποβαθμιζόταν όταν μαζευόσασταν οι 5 και βγάζατε κείμενα που τα ονομάζατε κείμενα της Ε.Λ.Μ.Ε., χωρίς να υπάρχει Δ.Σ.; Μήπως θυμάστε τις αποφάσεις του Δ.Σ., που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν με ευθύνη του Προέδρου και την ανοχή των υπόλοιπων κομματικών παρατάξεων; Πόσα ψηφισμένα κείμενα δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, επειδή ο Γραμματέας δεν έχει (υποτίθεται) υπολογιστή και Internet;

Μήπως θυμάστε τα ρεζιλίκια με τις κατασκηνώσεις της Ο.Λ.Μ.Ε. και τα παιχνίδια με τα ξενοδοχεία στο τελευταίο Συνέδριο της Ο.Λ.Μ.Ε.; Μήπως πρέπει να απολογηθείτε στους συναδέλφους της ειδικής αγωγής για τα κενά, που κόπηκαν, χωρίς να κουνηθεί φύλλο και χωρίς ποτέ να μάθουμε γιατί, επειδή το καλοκαίρι κάνατε διακοπές;

Ποιος ευθύνεται που δεν υπάρχει Εποπτικό Συμβούλιο; Θυμάται κανείς ότι θα συντασσόταν καινούργιο καταστατικό; Μήπως μάλιστα συστάθηκε και διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία συνεδρίασε ουκ ολίγες φορές και κατέληξε σε μια σειρά από προτάσεις, που ποτέ δεν τέθηκαν υπόψη των συναδέλφων; Ποιος φέρει την ευθύνη, που στις Γενικές Συνελεύσεις έρχονται τρεις κι ο κούκος και λαμβάνονται αποφάσεις για πολύ σοβαρά θέματα, που αφορούν τον κλάδο από θλιβερές μειοψηφίες των 10 ανθρώπων;

Τώρα ανακαλύψατε ότι υποβαθμίζεται το Συνδικάτο; Το χαρτί κουζίνας σας φταίει;

– Και δηλαδή, ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τεθεί η πρόταση μομφής.

– Για να συνεχίσουμε τη διαδικασία πρέπει να κατατεθεί σε κανονικό χαρτί.

– Με email είναι εντάξει; Το δέχεστε;

– Εεε, με email είναι αποδεκτό.

– Ok. Το στέλνω αμέσως, αν και κανονικά δεν θε έπρεπε να συζητάμε για την πρόταση μομφής, αλλά για την παραίτηση του Γραμματέα.

– Εντάξει, αλλά πρέπει να κάνουμε άλλη συνεδρίαση.

– Κι άλλο καψόνι δηλαδή;

Τελειώσαμε; Όχι; Δεν τελειώσαμε; Μα … δεν είναι μία συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την πρόταση μομφής, όπως λέει το καταστατικό; Θέλει ο Πρόεδρος να καταθέσει κείμενο; Μήπως είναι η πρώτη φορά που καταστρατηγεί το καταστατικό ή η τελευταία; Ο Πρόεδρος διαβάζει:

«Η Κ.Ε.Ε. αντιμετώπισε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπο του Γραμματέα της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας με τον πιο ελαφρύ και ιλαρό τρόπο. (κατάθεση πρόταση μομφής γραμμένη σε χαρτί κουζίνας).

Εμείς, τα πρόσωπα που προερχόμαστε από διαφορετικές παρατάξεις και παρά τις συνδικαλιστικές αντιθέσεις μας (χαχα), ενώνουμε τη φωνή μας (σιγά μη δεν την ενώνατε) απέναντι στη απόλυτη έκπτωση των συνδικαλιστικών πρακτικών, που επιχειρούν οι συνδικαλιστές Μπουλούμης Δημήτρης και Βαρδακώστας Γιώργος μέσω της παραπάνω πράξης.

Ποτέ στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος οι προσωπικές και παραταξιακές διαφορές δεν αντιμετωπίστηκαν με τέτοιο ιλαροτραγικό τρόπο.»

– Το ψηφίζετε;

– Ναι, ναι το ψηφίζουμε.

Μωρέ μπράβο ταχύτητα. Κατευθείαν έφτασε στα σχολεία και στα email των συναδέλφων με την ταχύτητα του φωτός, σε αντίθεση με το κείμενο-καταγγελία για τις παράνομες αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ Πιερίας, που ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση και ακόμη, απ’ ότι φαίνεται, γράφεται ή μάλλον έχει ήδη γραφεί από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα εκεί που δεν μπαίνει μελάνι.

Ιλαροτραγωδία. Ραντεβού στην επόμενη ιλαροτραγική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών