Φεστιβάλ Δράμας – Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ανάφης

workshop “Από τη στεριά στη θάλασσα, από μέσα προς τα έξω» – οpen call έως τις 16 Ιουνίου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας συνεργάζεται με το νεοσύστατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ανάφης (ΑnafiFF) που θα διεξαχθεί στις 6-11 Ιουλίου 2023.

Στο πλαίσιο της νέας αυτής συνεργασίας στο πανέμορφο νησί της Ανάφης, θα διεξαχθεί το κινηματογραφικό εργαστήρι «Creative workshop development for essay filmΑπό την Στεριά στην Θάλασσα, από μέσα προς τα έξω», μία κοινή δράση του DISFF και του ΑnafiFF.

Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί με την καθοδήγηση του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου (επικεφαλής Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας), απευθύνεται σε σπουδαστές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μια κινηματογραφική ιδέα σε μορφή essay film, και προσφέρεται δωρεάν με την στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ο όρος  “essay film” χρησιμοποιείται ευρέως στην κινηματογραφική κριτική για να περιγράψει ένα αυτό-αναφορικό σινεμά όπου τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ καταργούνται. Το σεμινάριο θα έχει ως βασικό θέμα την σύζευξη του ψυχικού κόσμου με το περιβάλλον του νησιού, την αναζήτηση (και ανακάλυψη) του εαυτού.

Οι βασικοί άξονες του εργαστηρίου θα είναι:

  • coming out στον κόσμο – πώς να δημιουργήσεις ένα essay film
  • fiction, ντοκιμαντέρ ή πειραματική ταινία -πώς να κάνεις μία ιδέα πιο προσβάσιμη στο κοινό
  • τι σημαίνει essay film – τι μπορείς να εκθέσεις (χωρίς να τραυματιστείς)

Το σεμινάριο θα αποτελείται από δύο μέρη. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς υλικού θα γίνει στο νησί της Ανάφης κατά την διάρκεια τριών ημερών, αλλά τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί στην πόλη της Δράμας όπου θα υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης του υλικού στο πλαίσιο του φεστιβάλ.  Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του DISFF ρόλο καθοδηγητών θα έχουν οι Γιάννης Σακαρίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής DISFF), Παναγιώτης Ιωσηφέλης (επικεφαλής Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας) και Ντενίς Νικολάκου (επικεφαλής Cinematherapy  DISFF). 

Θα επιλεγούν 4 συμμετέχοντες. Η διαμονή τους στην Ανάφη θα καλυφθεί από την οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ. Τα μεταφορικά έξοδα επιβαρύνουν τους ίδιους. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας ενδείκνυται. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά αλλά υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχουν guest speakers που θα μιλήσουν στα αγγλικά.

OPEN CALL για υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος έως τις 16 Ιουνίου, στο [email protected]. Απαιτείται σύνοψη 100 λέξεων, σκηνοθετικό σημείωμα έως μία σελίδα  (“γιατί θες να κάνεις essay film;”), ένα αντιπροσωπευτικό visual (εικόνα/φωτογραφία που να εμπνέει τον σκηνοθέτη) και CV του δημιουργού.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ανάφης είναι ο Στέλιος Χριστοφόρου.

Programmers AnafiFF: Σταύρος Μαρκουλάκης, Αντιγόνη Παπαντώνη, Μάγια Σφακιανάκη και Ferdinand Waas.

Site:          https://www.anafifilmfestival.com/about-2 

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091817447045 

Instagram: https://www.instagram.com/anafiff/