Ευρωκοινοβούλιο – Βραβείο Δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia»: πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων

• Ετήσιο βραβείο για σπουδαία δημοσιογραφικά επιτεύγματα που προωθούν ή υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ

• Ο νικητής θα επιλέγεται από ανεξάρτητη επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών

• Το βραβείο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ

• Τελετή απονομής στα μέσα Οκτωβρίου, στην επέτειο της δολοφονίας της Daphne Caruana Galizia

Στις 22 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε επίσημα τον ιστότοπο για το Βραβείο Δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia» και απηύθυνε πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων

Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο για σπουδαία επιτεύγματα στον τομέα της δημοσιογραφίας που προωθούν ή υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υποψηφιότητα θα μπορεί να τεθεί από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Δεκτές θα γίνονται δημοσιογραφικές δουλειές που έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί σε μέσα ενημέρωσης με έδρα σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νικητής θα επιλέγεται από ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εκπροσώπους των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων της Ευρώπης. Η τελετή απονομής του βραβείου θα διοργανώνεται κάθε χρόνο γύρω στις 16 Οκτωβρίου, ημερομηνία δολοφονίας της Daphne Caruana Galizia. Η φετινή τελετή απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2021 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει αποτελούν άλλο ένα δείγμα της σημαντικής στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ερευνητική δημοσιογραφία και του πόσο σημαντική θεωρεί την ελευθερία του Τύπου. Σε ψήφισμα που ενέκρινε τον Μάιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίσουν επαρκή δημόσια χρηματοδότηση και να προωθήσουν την πολυφωνία, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η υποβολή υποψήφιων άρθρων θα γίνεται μόνο μέσω της πλατφόρμας  https://daphnejournalismprize.eu/ έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021 στις 13:00 ώρα Ελλάδας (12:00 ώρα Βρυξελλών). Περισσότερες πληροφορίες στην πλατφόρμα.

Ποια ήταν η Daphne Caruana Galizia;

Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς. Στην επαγγελματική της πορεία είχε αποκαλύψει εκτενείς πληροφορίες για θέματα που αφορούσαν τη διαφθορά, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση «χρυσών διαβατηρίων» σε υπηκόους τρίτων χωρών και την εμπλοκή της μαλτέζικης κυβέρνησης στο σκάνδαλο «Panama Papers». Έχοντας δεχτεί επανειλημμένως παρενοχλήσεις και απειλές, η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση διερεύνησης της δολοφονίας οι αρχές της χώρας οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Joseph Muscat. Εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για τις παραλείψεις κατά τη διεξαγωγή των ερευνών, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019 να αναλάβει δράση.