Δήμος Κατερίνης: Ευρωπαϊκό έργο BREED – Αποστολή στην Ισπανία

Στην ανάλυση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων καθώς και την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα κοινωνικής προστασίας, στέγασης και υγείας επικεντρώθηκε η τέταρτη κατά σειρά Κοινωνική Διακρατική Αποστολή του ευρωπαϊκού έργου BREED, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Αλζίρα στην περιοχή της Βαλένθια (Alzira/Valencia) της Ισπανίας, στις 7-9 Μαρτίου, με συμμετοχές από τις χώρες του Βελγίου, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Η Ισπανική φιλοξενία υπήρξε άριστη, οι Οργανισμοί και οι δραστηριότητες που αναδείχθηκαν έδωσαν με τον καλύτερο τρόπο παραδείγματα προς μίμηση και άξονες συνεργειών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε θέματα που αφορούν την κοινωνική ενσωμάτωση και υποστήριξη των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Ήταν τρεις ημέρες γεμάτες με συναντήσεις, επισκέψεις σε φορείς, παρουσιάσεις έργων και ομάδες εργασιών (workshops) για τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων προς αξιοποίηση από την Ε.Ε..

Το πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, η πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της MANRA (Οργανισμός που συγκεντρώνει όλους τους δήμους της Riberta Alta) στην πόλη της Αλζίρας, ξεκίνησε με εισαγωγικές παρουσιάσεις από τα μέλη των Κοινωνικών Αποστολών και ακολούθησαν παιχνίδια γνωριμίας «Ice Breaker». Η κεντρική εισήγηση και οι ομάδες εργαστηρίων επικεντρώθηκαν στην έννοια και εφαρμογή της κοινωνικής οικονομίας που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος, που φροντίζει για την αξιοπρεπή διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινωνία όλων των πολιτών. 

Οι συναντήσεις της δεύτερης ημέρας πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Algemesi όπου οι συμμετέχοντες γνώρισαν Οργανισμούς και εταιρείες που ασχολούνται με το στεγαστικό πρόβλημα των πολιτών και ακολούθησαν ομάδες εργαστηρίων για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων. Οι συμμετέχοντες, επίσης, επισκέφθηκαν το μουσείο της περιοχής όπου στεγάζει εκθέματα του διάσημου φεστιβάλ «Mare De Deu Salut», ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού που συγκαταλέγεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Οι συναντήσεις της τελευταίας ημέρας ξεκίνησαν με ξενάγηση στην «Πόλη των Τεχνών και της Επιστήμης» (City of Arts and Science), στην Βαλένθια. Τα μνημεία φέρουν την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα που κατάγεται από την Βαλένθια και έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη με τις εντυπωσιακές δημιουργίες του. Εκεί, οι κοινωνικές αποστολές συνάντησαν τους εκπροσώπους του Οργανισμού «Novaterra» που εργάζεται για την κοινωνική ένταξη ανθρώπων από ευάλωτες ομάδες μέσω της ανάπτυξης της απασχολησιμότητας, της διαμεσολάβησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας ευαισθητοποιώντας παράλληλα την κοινωνία απέναντι σε καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού. Μάλιστα, το μεσημεριανό γεύμα έγινε στο εστιατόριο του οργανισμού που απασχολεί προς εργασία άτομα που κάποτε υπήρξαν κοινωνικά αποκλεισμένα. Ήταν ένα χρήσιμο παράδειγμα που αναλύθηκε και έμπνευσε ιδέες και πρακτικές προς εφαρμογή στους συμμετέχοντες άλλων κρατών. Ακολούθησε εργαστήριο ανταλλαγής απόψεων και συμπερασμάτων για την κοινωνική στέγαση και προστασία.

Τέλος, καθώς στην Βαλένθια αυτή την εποχή λαμβάνει χώρα το διάσημο φεστιβάλ «Mascleta de Fallas» οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν εντυπωσιακό σώου με πυροτεχνήματα στην πλατεία Δημαρχείου και είδαν εκθέματα που κοσμούν διάσπαρτα την πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκαν και το μουσείο “El Ninot” όπου τους αναλύθηκε η ιδέα του φεστιβάλ που αποτελεί ένα παράδειγμα Πολιτιστικής συνεργασίας συλλόγων με διαφορετικές καταβολές.

Η επόμενη Διακρατική Κοινωνική Αποστολή θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλες, τον Απρίλιο.