Προσκύνημα νέων της Ιεράς Μητροπόλεως κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στην Τήνο

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη Μετεκδρομική Συνάντηση των νέων που, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επισκέφθηκαν ως προσκυνητές την Ιερά Νήσο Τήνο.

Κάθε χρόνο, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου, το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή για τα μέλη του, που διακονούν ως κατηχητές, κατηχήτριες, κατασκηνωτικά στελέχη, ιερόπαιδες και αναγνώστες.

Της Εκπαιδευτικής και Προσκυνηματικής αυτής  ιεραποδημίας προΐσταται πάντοτε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, συνοδευόμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε το Προσκύνημα, λόγω των δυσμενών επιδημιολογικών συνθηκών. Έτσι, εφέτος οι νέοι είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν τη συμμετοχή τους μεταξύ δύο διοργανώσεων. Το πρώτο προσκύνημα έγινε 28-30 Ιουλίου, ενώ το δεύτερο 24-27 Αυγούστου.

Κατάτη διάρκεια παραμονής τους στην Ιερά Νήσο Τήνο, οι νέοι έλαβαν μέρος σε ιερές ακολουθίες και τη Θ. Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους κ. Γεωργίου. Προσκύνησαν στον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης, καθώς και την Ιερά Μονή «Κυρίας των Αγγέλων» Κεχροβουνίου, όπου η Οσία Πελαγία οραματίστηκε την εύρεση της ιεράς Εικόνας.

Οι νέοι επισκέφθησαν το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν και να ενημερωθούν για σημαντικά πολιτιστικά έργα Τηνίων Καλλιτεχνών, και πολλά άλλα αξιοθέατα του νησιού, όπως ιστορικούς οικισμούς, αξιοθέατα, εκθέσεις και μουσεία.

Τους προσκυνητές υποδέχθηκε εγκάρδια ο Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Φανερός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, οι κληρικοί του νησιού, ο Λιμενάρχης Τήνου κ. Βασίλειος Αποστολόπουλος και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος.

Όλοι οι προσκυνητές κλήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου σε Μετεκδρομική Συνάντηση, προκειμένου να ανανεώσουν τις προσκυνηματικές εμπειρίες τους και να συναντηθούν σε ένα ζεστό αντάμωμα ενόψει έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά και των κατηχητικών δράσεων της τοπικής Εκκλησίας.

Η Μετεκδρομική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας Κατερίνης, με τη συμμετοχή 5 κληρικών και 90 περίπου νέων, στελεχών του Γραφείου Νεότητος, που συμμετείχαν στο προσκύνημα.

Αρχικά τελέστηκε Θεομητορική ακολουθία στο Παρεκκλήσιο Αγίου Φανουρίου, με τη συμμετοχή πολυμελούς ομάδας ψαλτών, αναγνωστών και ιεροπαίδων, που συμμετείχαν στο προσκύνημα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε φωτογραφικό οδοιπορικό του προσκυνήματος, στο οποίο συμμετείχε ζωντανά μέσω της τεχνολογίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος, ο οποίος μίλησε πατρικά και εποικοδομητικά στους νέους. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν και νέοι που δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν με τη φυσική παρουσία τους, λόγω απόστασης και του περιορισμού των υγειονομικών μέτρων.

Μετά την προβολή ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με κατασκηνωτικά και παραδοσιακά τραγούδια.

Κατά τη Μετεκδρομική Συνάντηση, οι νέοι είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν ή να συνομιλήσουν και πάλι μετά τη θερινή περίοδο, να ανανεώσουν τις πνευματικές εμπειρίες τους από το προσκύνημά τους, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε κατηχητικές δραστηριότητες και νεανικές δράσεις της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Μητροπολίτη Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. π. Γεώργιο Φανερό, τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Ιδρύματος και όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος της εκπαιδευτικής και προσκυνηματικής αυτής εξόρμησης του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Τη Μετεκδρομική Συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Τελμησού κ. Ιώβ, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την πνευματική αυτή συνάντηση γνωριμίας και επικοινωνίας έδωσε την ευλογία του σε όλους τους συμμετέχοντες.