Η Κατερίνη γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στον αρχαιολογικό χώρο Κορινού (Τύμβος Α)

Σήκωσε αυλαία το πολιτιστικό καλοκαίρι του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης

Με τη γιορτή της μουσικής, στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής», στον αρχαιολογικό χώρο «Τύμβο Α» του Κορινού Πιερίας, «σήκωσε» χθες το βράδυ, αυλαία το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης.

Με μεγάλη προσέλευση από κατοίκους και επισκέπτες και με «όχημα» Βυζαντινές Ωδές, τραγούδια της Γαλλίας, κύκλους Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής,  Κυπριακής Δημοτικής Μουσικής,  Συμφωνικής Μουσικής,  τραγούδια από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, καθώς και χορευτικά σχήματα γιορτάστηκε μελωδικά και μοναδικά η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού.

Παράλληλα με τις μουσικές, ο αρχαιολογικός χώρος ήταν από νωρίς επισκέψιμος, ενώ χρήσιμες πληροφορίες προς το κοινό έδινε ο αρχαιολόγος  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Κώστας Νούλας, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Γιώργος Τσιαλός: «Στόχος μας είναι η ανάδειξη του Μνημείου και του συγκεκριμένου χώρου ευρύτερα, για αυτό και ως Δήμος Κατερίνης για πρώτη φορά πραγματοποιούμε εκδήλωση, με φόντο τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο».

Παράλληλα, ο κος Τσιαλός μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου, εξέφρασε ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς όλους τους συμμετέχοντες και συντελεστές και κάλεσε όλους «να απολαύσουμε ζωντανή μουσική και χορό, για την παγκόσμια ημέρα μουσικής, στην μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, στο θερινό ηλιοστάσιο».  

Την όμορφη αυτή  γιορτή της μουσικής παρακολούθησαν: ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.Γεώργιος, η Βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ Σκούφα, εκπρόσωπος της Βουλευτ. Άννας Μάνης – Παπαδημητρίου, οι αντιδήμαρχοι Κατερίνης Γιώργος Κυριακίδης, Κώστας Γραμματικόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αθανάσιος Γκούνας, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κορινού Γιάννης Μορθανάσης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Σταυρούλα Σδρόλια, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, η σύζυγος του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου – Λιάνα Μακρίδου κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.

Οι συντελεστές

Συμμετείχαν: Βυζαντινός χορός & Παραδοσιακή Χορωδία – Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» (Μουσική Διεύθυνση Δημήτρης Μανούσης)

• Λεμονή Μαρία μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

• Αικατερίνη Δάμπαση καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας

• Φωνητικό σύνολο “Cantus Novus Femina”, Κύπρος (Διεύθυνση: Ευαγγελία (Αγγελίνα) Νικολαΐδου)

• Καθηγητές Μουσικού Γυμνάσιου και Λυκείου Κατερίνης (Χρόνης Κουτσουμπίδης, κιθάρα Σάββας Παυλίδης, πιάνο, Δημήτρης Μανδρινός, βιολί).

• Μουσικό σχήμα “Animus” (Κηπόπουλος Ελευθέριος – κιθάρα, Κορομπίλης Δημήτριος – κιθάρα, Κελερμένου Άννα – φωνή)

• Φωνητικό σύνολο “De Profundis” (Ευθύμιος Μαυρίδης, διεύθυνση, Αικατερίνα Ελενίδη, πιάνο, Ιωάννης Βαρδακώστας, όργανο)

Την εκδήλωση, την οποία πλαισίωσαν χορευτικά σχήματα (Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας), παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΠΑΠ Μυράντα Παππά. Υγειονομική συνδρομή στην εκδήλωση παρείχαν το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ε.Ε. Σ. και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας.

Στη διάρκεια της βραδιάς, «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ» απονεμήθηκε δίπλωμα και αναμνηστική πλακέτα στον εθελοντή Χρήστο Κοσμά, για τη διαχρονική πολύτιμη προσφορά του και εργασία στη Δημοτική Βιβλιοθήκη  Κορινού.

Στον επίλογο, όλοι οι συντελεστές, με μουσική επένδυση το αγαπημένο «Ας κρατήσουν οι χοροί (Δ. Σαββόπουλος)» βρέθηκαν επί σκηνής και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.