«Με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται»

Απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και Σωματεία Εργαζομένων

sdr

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 10 Ιουνίου 2021, στην Κατερίνη, μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στο πλαίσιο της πανελλήνιας απεργιακής κινητοποίησης όλων των κάδων των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή.

rpt

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί με ομιλίες της προέδρου του Εργατικού Κέντρου, εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ και των εκπαιδευτικών, διαβάστηκε και εγκρίθηκε το σχετικό ψήφισμα. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης με πανό και συνθήματα.

Δέσποινα Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης: «Καλούμε τους βουλευτές του Νομού μας να αντιδράσουν, να μη δεχθούν να ψηφίσουν την κατάργηση του 8ωρου τις απλήρωτες υπερωρίες τις ατομικές συμβάσεις εργασίας την μείωση των αποδοχών την κατάργηση του ΣΕΠΕ και όλα αυτά τα απαράδεκτα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό».

rpt

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης στην ομιλία της αναφέρθηκε σε όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει στον εργασιακό χώρο το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ζητώντας «να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του Ν/Σ που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τον κόσμο της εργασίας σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση». Κάλεσε τους βουλευτές του Νομού να αντιδράσουν, να μη δεχθούν να ψηφίσουν τις αντεργατικές διατάξεις και τόνισε πως «Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για να μην περάσουν όλες αυτές οι αντεργατικές απορρυθμίσεις, θα συνεχίσουμε τους καθημερινούς αγώνες μας για τη στήριξη των συναδέλφων μας που μας έχουν ανάγκη και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις με κάθε συνδικαλιστικό, δημοκρατικό και αγωνιστικό μέσο, ώστε να τις καταργήσουμε στην πράξη».

Ακολουθούν η ομιλία της προέδρου του Εργατικού Κέντρου και το Ψήφισμα που εγκρίθηκε από την απεργιακή συγκέντρωση. 

dig

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα απεργούμε

Δεχόμαστε μια απροκάλυπτη επίθεση

Κυβέρνηση, ΣΕΒ και εργοδοσία

θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία των εργατικών μας αγώνων.

Θέλουν να την ξαναγράψουν όπως τους βολεύει.

Θέλουν να ξεγράψουν την ηρωική εξέγερση των αγωνιστών του Σικάγο.

Θέλουν να ξεγράψουν όλους τους αγώνες και τις θυσίες των χιλιάδων αγωνιστών της εργατικής μας τάξης που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για το 8ωρο για την Κυριακή αργία και για όλα αυτά που θέλουν εν μια νυχτί να καταργήσουν με το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο-έκτρωμα που καταθέσαν προς ψήφιση στη Βουλή.

Αυτά που ούτε οι μνημονιακοί νόμοι δεν τόλμησαν να θίξουν και να καταργήσουν έρχεται η σημερινή κυβέρνηση πονηρά και με ελαφρά τη καρδία να πραγματοποιήσει.

Εν ονόματι της ανάπτυξης θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα. Δεν αφήνουν τίποτε όρθιο.

Το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, οι Κυριακές, οι υπερωρίες, το ΣΕΠΕ, το ευαγγέλιο των εργαζομένων ο ν.1264/82, το δικαίωμα της απεργίας, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων είναι οι «εγκληματικές αλλαγές» που δεν γίνονται για το καλό των εργαζομένων –όπως λένε ξεδιάντροπα η Κυβέρνηση και ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης- αλλά γίνονται εναντίον και σε βάρος των εργαζομένων.

Θέλουν να βάλουν και να έχουν στο χέρι τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Θέλουν φοβισμένους εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

Όποιος εργαζόμενος δεν δουλεύει τζάμπα «για τη ψυχή της μάνας του» 2 ώρες την ημέρα, όποιος τολμήσει να φέρει αντίρρηση, όποιος εργαζόμενος θέλει να συνδικαλισθεί, όποιος διαμαρτύρεται και δεν «προσκυνάει» τον αφέντη απολύεται χωρίς καμία δικαιολογία και χωρίς καμία δικαστική συνέπεια.

Όποιος εργαζόμενος «σηκώνει κεφάλι» και διεκδικεί και του χαλάει την ησυχία του, απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς ο εργοδότης να δώσει λόγο πουθενά.

Πληρώνει μια μικρέ επί πλέον αποζημίωση και απαλλάσσεται από τους «ενοχλητικούς» εργαζόμενους, τους ενοχλητικούς συνδικαλιστές, στέλνοντας έτσι και το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το τι περιμένει όποιον θελήσει να φέρει αντίρρηση και να μιλήσει για δικαιώματα, συνδικαλισμό και σωματείο.

Είναι ένα νομοσχέδιο που αν εξαιρέσουμε τις ρυθμίσεις που υποχρεώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν, όλα τα υπόλοιπα του απαραδέκτου αυτού εκτρώματος φέρουν καθαρά την υπογραφή του ΣΕΒ και των εργοδοτών.

Θέλουν συναδέλφισσες και συνάδελφοι ακόμη πιο φτηνή́ εργασία. Θέλουν περισσότερα κέρδη. Τα θέλουν όλα. Και η κυβέρνηση τους τα δίνει απλόχερα όλα.

Άλλωστε, όπως συνέβη και στην πρώτη περίοδο των Μνημονίων, οι εργοδότες σκοπεύουν να φορτώσουν τα οικονομικά βάρη της υγειονομικής κρίσης στα γνωστά κορόιδα, σε εμάς. Τότε η σφαγή των εργαζόμενων έγινε από την πρόθυμη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με την περιβόητη ΠΥΣ 6/2012 που καταστρατήγησε κάθε διεθνή συνθήκη για την εργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, με την κατά 40% μείωση των μισθών, με την καθιέρωση του δουλικού υποκατώτατου για τους νέους. Τώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει χειρότερα αλλά με έντεχνα καλυμμένο τρόπο. Επειδή είχε τάξει δήθεν καλοπληρωμένες δουλειές στους ψηφοφόρους, δεν μειώνει μισθούς με νόμο, αλλά έμμεσα, με την απελευθέρωση των απολύσεων, με την εισβολή της ατομικής σύμβασης από την πίσω πόρτα, με την κατάργηση κάθε ελέγχου στην αγορά εργασίας, με την καθοριστική αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Το νομοσχέδιο αυτό όντως έχει και θετικές ρυθμίσεις που υιοθετούν προτάσεις, οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις στη διαμόρφωση των οποίων αποκρύπτουν να αναφέρουν ότι συνέβαλαν αποφασιστικά τα συνδικάτα μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πχ για το mobbing, για την υγεία και την ασφάλεια, για το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζομένου κλπ.

Όμως επουδενί αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από την Κυβέρνηση ως άλλοθι για να νομοθετεί την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας, την ατομική σύμβαση και το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, χρησιμοποιώντας μάλιστα φαιδρά επιχειρήματα περί μαζέματος ελιών.

Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να νομοθετεί την πλήρη απελευθέρωση των ατομικών απολύσεων με αγνόηση ακόμα και των αποφάσεων της δικαιοσύνης.

Για να υποβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας κάνοντας το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει διεθνώς με σκοπό να πετάξει από πάνω της την πολιτική ευθύνη για το εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν οι εργοδότες πατώντας σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Για να δίνει το τελικό χτύπημα στις ήδη αποδιαρθρωμένες εργασιακές σχέσεις.

Την ώρα που σε άλλες χώρες έχει ανοίξει η συζήτηση και έχει αρχίσει να δοκιμάζεται η τετραήμερη 8ωρη εργασία χωρίς μείωση των αποδοχών, η Κυβέρνηση, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο υπέρ των λίγων και ισχυρών, καταργεί το 8ωρο στην χώρα μας, ουσιαστικά απαγορεύει το δικαίωμα στην απεργία και μας γυρίζει έναν αιώνα πίσω.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη και της ΝΔ κάνει τα ακριβώς αντίθετα.

Διαλύει όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει μετά τη λαίλαπα των μνημονίων, εκτελώντας τις εντολές των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αφήνει για ακόμα μία χρονιά παγωμένο τον κατώτατο μισθό σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και βέβαια μειώνει κι άλλο τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων. Ασκεί δηλαδή σκληρή θατσερική οικονομική πολιτική κάνοντας πλιάτσικο στις πλάτες των εργαζομένων υπέρ των λίγων και ισχυρών.

Είναι ξεκάθαρο ότι, τα λίγα θετικά που περιέχει δεν είναι ικανά να αποκρύψουν ότι όχι μόνο δύναμη δεν δίνει στον εργαζόμενο, αλλά προσφέρει «δώρο» στους εργοδότες όσα ο ΣΕΒ δεκαετίες τώρα ονειρεύεται και δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν. Ένα νομοσχέδιο «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της σκληρής εργοδοσίας

Εφόσον ψηφιστούν αυτά που θέλει η Κυβέρνηση της ΝΔ, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στο έλεος των εργοδοτών και δε θα μπορούν να έχουν μία φυσιολογική οικογενειακή και προσωπική ζωή. Και όλα αυτά, προκειμένου οι πάμπλουτοι βιομήχανοι και οι μεγάλες εταιρείες του ΣΕΒ να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι.

Έχουν τυφλωθεί τόσο πολύ από την απύθμενη απληστία τους που δεν καταλαβαίνουν ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των εταιρειών δεν πηγάζουν από την εντατικοποίηση και απαξίωση της εργασίας αλλά από την τεχνολογική καινοτομία και τη σωστή οργάνωση των διαδικασιών αυτής. Δεν τους ενδιαφέρει η μείωση της ανεργίας που τσακίζει και η σωστή κατανομή του παραγόμενου πλούτου αλλά απλώς το πως θα κάνουν πλιάτσικο στις πλάτες των εργαζομένων.

Είναι πλέον καθαρό στους ανθρώπους της εργασίας ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εμπεριέχει στοχευμένες νομικές κατασκευές και επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ιδεολογικές ακροβασίες, όπως είναι η επονομαζόμενη ατομική «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που ουδόλως σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους μας διευθέτηση, ούτε βεβαίως εξυπηρετεί πρόσκαιρες – εποχικές ανάγκες επιχειρήσεων. Με «φερετζέ» τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή επιχειρείται μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα  «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΙΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Ή ΠΟΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ 2 ΩΡΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΗΡΩΜΗ. ΠΟΙΟΣ!

dav

Η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης είναι ισότιμοι διαπραγματευτικά με τον εργοδότη είναι ανιστόρητη και άκρως συντηρητική.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μάλιστα πλέον ατομικά κι όχι μέσα από συλλογική συμφωνία, γίνεται για να διευκολυνθούν αποκλειστικά οι επιχειρήσεις και όχι οι εργαζόμενοι. Κυρίως οι εποχικές οι οποίες λόγω της φύσης των εργασιών τους, έχουν δουλειά κάποιες περιόδους του έτους και κάποιες όχι. Αν η επιχείρηση έχει δουλειά, ΚΑΝΕΝΑΣ εργοδότης δεν πρόκειται να δώσει ρεπό στον εργαζόμενο για να «δει λίγο παραπάνω την οικογένειά του». Και ρεπό (ή όποια άλλη «διευκόλυνση») θα του δώσει μόνο σε περίοδο που δεν τον χρειάζεται ώστε να μειώσει το κόστος του (μέσω της μη πληρωμής της επιπλέον εργασίας του εργαζομένου κατά την περίοδο αυξημένης απασχόλησης) και όχι για να τον διευκολύνει σε κάτι άλλο.

Τα υπόλοιπα είναι λόγια ανούσια και επικοινωνιακές αερολογίες.

Από την άλλη, στην πιο κρίσιμη για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα περίοδο, όπου οι μεταπανδημικές απαιτήσεις για ελέγχους στην αγορά εργασίας είναι αυξημένες και η παραβατικότητα οξυμένη, αντί εμπλουτισμού, στελέχωσης και θωράκισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί διατάξεις για τον μετασχηματισμό του σε «Ανεξάρτητη Αρχή». Σε μια περίοδο που επιβάλλεται το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης, να χαράξει στρατηγική ελέγχων στην αγορά εργασίας για τη μείωση της εργοδοτικής παραβατικότητας, εκείνο επιλέγει να αποτινάξει από πάνω του το ισχυρότερο εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα στο διαμορφωμένο εργασιακό τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικρατούν καταστάσεις ζούγκλας, τέτοιες ρυθμίσεις θα αποτελέσουν  κόλαφο για το κόσμο της  Εργασίας,

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: α) Αυξάνεται το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, ενώ οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα στη θέση εργασίας τους οριστικά καθώς οι εργοδότες -πλέον- υποχρεούνται να καταβάλλουν ορισμένους μόνο μισθούς υπερημερίας σε περίπτωσης άκυρης απόλυσης και εφόσον ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της εκάστοτε επιχείρησης, β) Περιορίζεται το απεργιακό δικαίωμα, ενώ αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις, γ) Απελευθερώνονται οι απολύσεις και γίνονται ανεξέλεγκτες, ξηλώνεται το δίκαιο της καταγγελίας και η προστασία από την απόλυση, δ) Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σταματήσει εκ των υστέρων την ακυρότητα της απόλυσης -ένα μήνα μάλιστα μετά την λήξη της τρίμηνης αποσβεστικής προθεσμίας του εργαζόμενου για κατάθεση ακυρωτικής αγωγής-  σε περίπτωση που πάσχει ακυρότητας για μη καταβολή αποζημίωσης ή δεν τηρήθηκε ορθά ο τύπος. Αίρεται συνεπώς, η θεμελιώδης υποχρέωση του εργοδότη σε περίπτωση απόλυσης, να τηρήσει τον έγγραφο τύπο και να καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση, ε) Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, ακόμα και σε επιχειρήσεις, ακόμα και στα λατομεία, που τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι γεμίζουν πλέον την ημερήσια διάταξη. Ακόμα και για τα ζητήματα βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, συμφιλίωσης της οικογενειακής, με την επαγγελματική ζωή, την τηλεργασία και την ψηφιακή κάρτα, υπάρχουν κενά και παραλείψεις που στην πραγματικότητα ακυρώνουν κάθε θετική προσέγγιση.

Η αντίληψη ότι εργαζόμενοι και εργοδότες είναι ισότιμοι, με κάθε έννοια συλλογικής ρύθμισης να θεωρείται περιττή, με πισωγυρίσματα σε συνθήκες εργασιακής «ζούγκλας», με φθηνή και ελαστική εργασία δίχως όρια, έλεγχο, κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθέριες, δεν μπορεί να είναι το σχέδιο της χώρας για την κοινωνία του 21ου αιώνα.

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ- ειλικρινά, τι θα σκέφτεται το περίπου 40% των ιδιωτικών υπαλλήλων που φέρεται να ψήφισε το 2019 τη Νέα Δημοκρατία (αν, φυσικά, κατορθώσουν να παρακάμψουν τους μαγικούς καθρέφτες των συστημικών ΜΜΕ που κάνουν λόγο για …παράδεισο 4ήμερης εργασίας και …προστασία (!!) των απολύσεων).

Τι θα σκέφτονται για το γεγονός ότι ψήφισαν κυβέρνηση αυτήν που:

– Καθιστά νόμο τη 10ωρη εργασία, ειδικά στη συντριπτική πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από συνδικάτα και συλλογικές συμβάσεις

– Κάνει την 7ήμερη εργασία οδυνηρή πραγματικότητα σε μεγάλο αριθμό κλάδων

– Μετατρέπει κάθε συλλογική διαπραγμάτευση σε κουρελόχαρτο, ενισχύοντας δια της πλαγίας οδού τις ατομικές συμβάσεις, επομένως την απολύτως ετεροβαρή σχέση εργοδότη-εργαζόμενου.

– Καταργεί το ΣΕΠΕ (την Επιθεώρηση Εργασίας) που διαχρονικά, παρά τις αδυναμίες της, ήλεγχε σε σημαντικό βαθμό την εργοδοτική ανομία.

– Καθιστά σχεδόν αδύνατη την επαναπρόσληψη εργαζόμενου, ακόμη κι αν η απόλυσή του κριθεί ως καταχρηστική από το δικαστήριο! Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται πλέον πλήρως οι απολύσεις.

– Καταργεί επί της ουσίας τη δυνατότητα απεργίας, ειδικά στις ΔΕΚΟ

– Επιτρέπει την ύπαρξη μόνο του εργοδοτικού συνδικαλιστή. Ο άλλος, ο “κακός”, πλέον θα απολύεται ελεύθερα (γεγονός χωρίς προηγούμενο σε χώρα της Ε.Ε.)

– Θέτει σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα συμμετεχόντων σε σωματεία μέσω της αμφιβόλου διαφάνειας διαδικασία συγκρότησης των ηλεκτρονικών μητρώων και εποπτείας τους από τον …Υπουργό (βλέπε ΣΕΒ)!

Το οκτάωρο δεν είναι παρά θεσμικό κέλυφος, μας λένε, καταστρατηγείται παντού, από τα μικρομάγαζα ως τις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Ανάμεσα, όμως, στην καταστρατήγηση και τη νομοθετική της κάλυψη μεσολαβεί ποιοτικό άλμα. Ο νόμος ορίζει την κανονικότητα. Όσο το οκτάωρο αντέχει θεσμικά, τα συνδικάτα μπορούμε να υποδεικνύουμε τις παραβιάσεις, να στιγματίζουμε τις παρεκκλίσεις, να εγκαλούμε εργοδότες και κράτος.

Ζητάμε

• Να αποσυρθεί κάθε αντεργατική διάταξη του Ν/Σ που οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες σε δημοκρατική οπισθοδρόμηση και τον κόσμο της εργασίας σε περαιτέρω εργασιακή υποβάθμιση.

• Να υιοθετηθούν στις διατάξεις του Ν/Σ όχι απλά τα κεφάλαια, αλλά και οι ουσιώδεις ρυθμίσεις που έχουμε επεξεργαστεί και προτείνει ως συνδικάτα για την τηλεργασία και το δικαίωμα Αποσύνδεσης, για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία, για την Υγεία και Ασφάλεια κ.α.

Ξέρουμε πια όλοι μας πολύ καλά ότι οι κυβερνητικές απορρυθμίσεις στοχεύουν ακριβώς σε αυτό: Να εγκαθιδρύσουν νέα κανονικότητα, να καταστήσουν φυσιολογική την επισφάλεια. Τα συνδικάτα δεν πρέπει αποδεχθούμε τον αφοπλισμό μας. Και οι εργαζόμενοι και οι δημοκρατικοί πολίτες δεν ταιριάζει να σιωπούμε.

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΝΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Καλούμε τους βουλευτές του Νομού μας να αντιδράσουν, να μη δεχθούν να ψηφίσουν την κατάργηση του 8ωρου τις απλήρωτες υπερωρίες τις ατομικές συμβάσεις εργασίας την μείωση των αποδοχών την κατάργηση του ΣΕΠΕ και όλα αυτά τα απαράδεκτα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποδεχθεί πλήρως τις προτάσεις μας στη διαβούλευση για τις άθλιες διατάξεις του νομοσχεδίου και να τις αποσύρει.

Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας για να μην περάσουν όλες αυτές οι αντεργατικές απορρυθμίσεις, θα συνεχίσουμε τους καθημερινούς αγώνες μας για τη στήριξη των συναδέλφων μας που μας έχουν ανάγκη και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις με κάθε συνδικαλιστικό, δημοκρατικό και αγωνιστικό μέσο, ώστε να τις καταργήσουμε στην πράξη.

rpt

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 10-06-2021

   Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης ενάντια στο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους όρους αμοιβής και εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων της μισθωτής εργασίας

Δηλώνουμε ότι:

Η κρίση στην αγορά εργασίας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID- 19 ως συνέχεια της κρίσης των μνημονίων, έχει οδηγήσει στη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Και ενώ θα περιμέναμε, η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, να «επιβάλλει» την υιοθέτηση θετικών πρωτοβουλιών από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία θα έπρεπε να επικεντρώνεται σε μέτρα στήριξης της εργασίας και ανακούφισης των εργαζομένων, η κυβέρνηση – με το νομοσχέδιο που προωθεί – έρχεται να απορρυθμίσει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, παραχωρώντας εργαλεία στους εργοδότες, προκειμένου να επιβάλλουν όρους εργασίας και αμοιβής με βάση την ατομική σύμβαση εργασίας. Το νομοσχέδιο, παρά τα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει η κυβέρνηση, ΔΕΝ ρυθμίζει την αγορά εργασίας και ΔΕΝ κινείται στην κατεύθυνση «προστασίας» της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αντίθετα, εντείνει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας με τις ρυθμίσεις που προβλέπει και ουσιαστικά στοχεύει στην  κατάργηση του 8ωρου, των συλλογικών συμβάσεων, στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, στη θέσπιση απλήρωτων υπερωριών, στην κατάργηση του ΣΕΠΕ, στη διάλυση του ευαγγελίου των εργαζομένων τον ν.1264/82, στο δικαίωμα της απεργίας, στο ηλεκτρονικό́ φακέλωμα των Σωματείων.

Εμείς, συνεπείς στην ιστορία και τους αγώνες μας, όχι μόνο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας, αλλά προτάσσουμε και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το τεκμηριωμένο αίτημα μας για αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά εργαλείο οικονομικής ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συσπείρωσης των δυνάμεων της εργασίας μέσα στα συνδικάτα. Η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού μέσα από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε είναι η ύψιστη προστασία των εργαζομένων από μια χαμηλή αμοιβή που δεν διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

sdr

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Προστασία και θωράκιση του 8ώρου και αποτροπή καταστρατήγησής του μέσω διευθέτησης με ατομική συμφωνία. Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία, προστασία της Κυριακάτικης αργίας, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.

   Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.

   Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

   Προστασία της θέσης εργασίας και του δικαιώματος απασχόλησης σε περίπτωση άκυρης απόλυσης.  Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.

   Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.

   Ενίσχυση και θωράκιση του ΣΕΠΕ υπό την εποπτεία , τον έλεγχο και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων και των προστίμων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.

   Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.

   Αποκατάσταση της καθολικότητας και της ρυθμιστικής εμβέλειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως προς το σύνολο των όρων της, μισθολογικών και μη.

   Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις. Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.

   Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του Ο.ΜΕ.Δ. ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

   Αποτελεσματική προστασία της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής ανεξάρτητα από τον τομέα όπου παρέχεται η εργασία και το είδος της σύμβασης ή σχέσης εργασίας.

   Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση ζητημάτων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και μέτρων αυστηρής αντιμετώπισης των περιστατικών βίας και παρενόχλησης.

   Σαφές πλαίσιο ως προς τον φορέα και τις αρμοδιότητες ελέγχου των περιστατικών βίας, παρενόχλησης και παράνομων διακρίσεων στην εργασίας μαζί με αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων και προστίμων.

   Άμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δωρεάν τεστ σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και αυστηρούς ελέγχους στην εργοδοσία.

   Ενίσχυση της ήδη θεσμοθετημένης προστασίας της μητρότητας, ως προς τους όρους εργασίας,  την υγεία και την ασφάλεια των (υποψήφιων) εργαζόμενων μητέρων ανεξάρτητα από τον τομέα απασχόλησής τους και τη μορφή εργασίας τους.

   Προστασία των εργαζόμενων γονέων από φαινόμενα καταχρηστικών εργοδοτικών συμπεριφορών «ανταλλαγής» των διευκολύνσεων στην άσκηση των γονεϊκών τους καθηκόντων με ευελιξία και αστάθεια στην εργασία τους. Διαφάνεια στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των στοιχείων όλων των γονικών αδειών.

sdr

   Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό. Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της συλλογικής αυτονομίας, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων. Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.

   Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Άμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.

   Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική. Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

   Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.

   Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές. Καμία πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. Απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με  άμεση χορήγηση προσωρινής σύνταξης. Βελτίωση  του  οργανωτικο-λειτουργικού  επιπέδου  του  ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για την έγκαιρη  και  αποτελεσματική  εξυπηρέτηση  των ασφαλισμένων-συνταξιούχων. Σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

   Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας & Κρατική εγγύηση όλων των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

   Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες.

   Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας

   Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών – έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.

   Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.

Οι σύγχρονες κοινωνίες, πρέπει να αφουγκραστούν τα προβλήματα των εργαζομένων και να δίνουν λύσεις για δίκαιες αμοιβές και προστασία των εργαζομένων από αυθαιρεσίες.

ΜΕ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ                         

Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο.   

                                                Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                                        ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ