ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΙΕΡΙΑ

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουκουλιάτας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Το πανέμορφο φυσικό τοπίο των Πιερίων ταιριάζει απόλυτα με πνεύμα και το χρώμα της Ανάστασης.

Το ΠΑΣΧΑ  η μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης έχει «περάσει» μέσα μας με εικόνες από το σπίτι στο χωριό, τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια, με την ευωδιά της κανέλας, με κατανυκτική ατμόσφαιρα προσευχής και λύπης στην διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας,  η οποία ουσιαστικά ανοίγει μέσα μας ένα παράθυρο να δούμε καλύτερα τον εαυτό μας, να κατανοήσουμε την παρουσία μας στην γη και την συμπεριφορά μας στο περιβάλλον μας και στην  κοινωνία. Το χαρμόσυνο μήνυμα της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ του Κυρίου, μας φέρνει πιο κοντά στο συνάνθρωπό μας, μας δείχνει το δρόμο της αγάπης. Οι εικόνες μας εδώ είναι συνυφασμένες με την αναγέννηση της φύσης με ασπρισμένα ξωκλήσια, με ευωδιές από αγριολούλουδα, μα και εδέσματα με πρώτο και καλύτερο τον οβελία, την μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά, τα τσουρέκια.

Αν θέλει κανείς να νιώσει την κατάνυξη του ΠΑΣΧΑ και την χαρά της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ πρέπει να βρεθεί στα χωριά της ορεινής Πιερίας. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο των Πιερίων ταιριάζει απόλυτα, «δένει» αρμονικά με το πνεύμα και το χρώμα της Ανάστασης.

Τα χωριά που το χειμώνα μοιάζουν έρημα και η φύση είναι γκρίζα τώρα ντύνονται τα γιορτινά τους. Τα σπίτια ασπρίζουν, ευωδιές από αγριολούλουδα και πασχαλιές απλώνονται  στην ατμόσφαιρα και η φύση φοράει το γιορτινό πράσινο φόρεμα της που είναι στολισμένο με χιλιάδες λουλούδια και χρώματα.

 Όλοι  όσοι έζησαν τα παιδικά τους χρόνια σε κάποιο χωριό, τώρα το Πάσχα νοσταλγούν όσο ποτέ άλλοτε να βρεθούν πάλι στα ίδια μέρη.  Να ακολουθήσουν τον Επιτάφιο να ακούσουν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ κάτω απ τον έναστρο ουρανό να δουν και να ανταλλάξουν ευχές με συγγενείς και φίλους.

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αυτή η περίοδος του Πάσχα είναι πλούσια σε τοπικά έθιμα και παραδόσεις στην ορεινή Πιερία. Είναι η πρώτη μεγάλη γιορτή με την έναρξη της Άνοιξης και στο πέρασμα των αιώνων έμειναν ως έθιμα που δέθηκαν αρμονικά με τη χριστιανική πίστη και δρώμενα που έχουν την καταγωγή τους στην προ Χριστού εποχή αλλά και ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή και χάριν ανάμνησης «ζωντανεύουν» κάθε χρόνο αυτές τις μέρες είτε από τους ίδιους τους κατοίκους είτε από τους πολιτιστικούς συλλόγους.