Καταλώνια Πιερίας 25η Μαρτίου 2021: Ελεύθεροι πολιορκημένοι, 200 χρόνια μετά το 1821

Οι κάτοικοι του χωριού όλοι μαζί τίμησαν την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 καταθέτοντας στεφάνι στο Ηρώο του χωριού και ψάλλοντας τον Εθνικό Υμνο.

Ένα μικρό ορεινό χωριό, οι κάτοικοι λιγοστοί και λόγω πανδημίας αποκλεισμένοι από συγγενείς και φίλους που θα έρχονταν στο χωριό, να γιορτάσουν μαζί τους, αυτή την μεγάλη γιορτή του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης. Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την Μεγάλη Γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου!

Δεν έμειναν όμως άπραγοι!

Μετά την Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του χωριού, όλοι μαζί, ο ιερέας, ο πρόεδρος της κοινότητας και όσοι κάτοικοι μένουν πλέον στο χωριό, αυτές τις δύσκολες μέρες των απαγορεύσεων και του αποκλεισμού λόγω πανδημίας, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα, προχώρησαν κι έφτασαν με σειρά και τάξη μέχρι το Ηρώο του χωριού.

Το Ηρώο που φρόντισαν να σημαιοστολίσουν για να είναι έτοιμο για την τελετή. Εκεί κρατώντας επίσης τις αποστάσεις και φορώντας τις προστατευτικές τους μάσκες στάθηκαν να αποτίσουν φόρο τιμής σ αυτούς που 200 χρόνια πριν ξεκίνησαν τον μεγάλο αγώνα της παλιγγενεσίας του ελληνικού έθνους και του ελληνικού κράτους

Με τα την επιμνημόσυνη δέηση από τον ΠαπαΓιώργη υπέρ των αγωνιστών του 1821 και όλων των αγωνιστών που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία του Έθνους, ο πρόεδρος του χωριού, Νίκος Θεοδωρής, κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους όλου του χωριού

Στη συνέχεια με την επιμέλεια του Παπαγιώρη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο!

Αθάνατοι οι ήρωες του 1821!

Αδούλωτες οι ψυχές των απλών ανθρώπων των μικρών χωριών μας που κρατάνε μέσα τους άσβεστο το φως της επανάστασης του 1821, τις αξίες για τις οποίες μάτωσε αυτός ο τόπος. Τόσο απλά και λιτά, με ευπρέπεια και περηφάνια!

Φωτογραφίες και βίντεο από την συνεργάτη μας Τάνια Δούλαλα