Πότε είναι Τσικνοπέμπτη, Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα;

Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου και ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για Τριώδιο, για Σαρακοστή, για Αποκριές και καρναβάλι, για Τσικνοπέμπτη και σχάρες, κάρβουνα και ψητά, για Κούλουμα, χαρταετούς και λαγάνες, μιλάμε για τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του, για rapid test και εμβόλια, για αυστηρά lockdown, για συναθροίσεις, μάσκες, κινήσεις με sms και πρόστιμα.

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, κρατάμε αποστάσεις, δεν συνωστιζόμαστε, δεν συμμετέχουμε και χάσαμε την σειρά μας, τις συνήθειες μας…

Χάσαμε ότι χαρακτηρίζει την ιδιαιτερότητά μας σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά της πόλης, σε κάθε περιοχή, σε κάθε χώρα. Όλος ο κόσμος, δισεκατομμύρια άνθρωποι, όλοι ίδιοι, όλα τα διαφορετικά πρόσωπα πίσω από μια ίδια μάσκα!!   

Σχεδόν έχουμε χάσει την έννοια του χρόνου, οι μέρες περνούν μονότονα ολόιδιες και πολλές φορές ψάχνουμε σε ημερολόγια, στο διαδίκτυο να δούμε ποια μέρα είναι σήμερα, πότε είναι η τάδε γιορτή…

Ένας ιός, ο κορονοϊός, σχεδόν κατάφερε να μας κρατήσει μακριά και από την ελληνοχριστιανική παράδοση και από κάθε άλλο τοπικό έθιμο και δρώμενο που έχει διατηρηθεί αιώνες.

Κι έτσι στα μουγκά μπήκαμε στο Τριώδιο!

Τριώδιο για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία είναι η περίοδος που στο αναλόγιο ανεβαίνει το Λειτουργικό Βιβλίο της Εκκλησίας που ακριβώς ονομάζεται Τριώδιο και το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους των Κυριακών, από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πριν την Τελετή της Αναστάσεως.

Παράλληλα σ’ αυτήν  την περίοδο στην ελληνική παράδοση έχουν διατηρηθεί και αφομοιωθεί  δρώμενα 3.000 χρόνων, τουλάχιστον, έθιμα και παραδόσεις που χάνονται στους αρχαιοελληνικούς μύθους, αλλά και των Ρωμαίων και των άλλων λαών της Μεσογείου. Οι γιορτές της αναγέννησης της φύσης, το καρναβάλι.

Πότε όμως είναι φέτος όλα αυτά; Μήπως χαθήκαμε λίγο στο χρόνο λόγω της μονότονης καθημερινότητας μας;   

Ας τα επαναφέρουμε λοιπόν στη μνήμη μας:

Την Κυριακή στις 21 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η φετινή Αποκριά ή το Τριώδιο

Η Τσικνοπέμπτη είναι στις 4 Μαρτίου.

Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται το καρναβάλι είναι στις 14 Μαρτίου

Η Καθαρά Δευτέρα είναι στις 15 Μαρτίου

Το Πάσχα είναι μακριά φέτος, στις 2 Μαΐου!!