Τα «παίρνουν πίσω» για την επιβολή «χαρατσιού» εισόδου στον Όλυμπο

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα δημοσιεύματα για την είσπραξη εισιτηρίου από όσους επισκέπτονται τον Όλυμπο, κυκλοφόρησε Δελτίο Τύπου από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) στο οποίο διευκρινίζεται ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει το εισιτήριο και την διαδικασία είσπραξής του για τον Όλυμπο είναι απλά ένα σχέδιο.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις στις 18-8-2021

Βέβαια αυτό το Δελτίο Τύπου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που αναδημοσιεύτηκε σε Μέσα Ενημέρωσης της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας δεν έχει αναρτηθεί στις ανακοινώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού (necca.gov.gr), ούτε στην ιστοσελίδα του Υπ. Περιβάλλοντος. Υπάρχει φαίνεται υπόγειο δίκτυο διακίνησης και ενημέρωσης στο οποίο μόνο κάποιοι με ειδικές πιστοποιήσεις έχουν πρόσβαση…  

Παράλληλα και ο βουλευτής Πιερίας κ. Ξ. Μπαραλιάκος, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία αναδημοσιεύτηκε στο «Ο.Β» ανακοίνωσε πως επικοινώνησε με τον Υφ. Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά και έλαβε ανάλογες διευκρινήσεις και δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση.

Φυσικά ούτε ο κ. Μπαραλιάκος έστειλε σχετικό Δελτίο Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Πιερίας.

(Τα παραπάνω περί των Δελτίων Τύπου είναι μια διαπίστωση για την αντίληψη της επίσημης πολιτείας, των εκπροσώπων της και των αντιπροσώπων της Πιερίας, για τα Μέσα Ενημέρωσης και δη τα τοπικά και περιφερειακά, αλλά και τους δημοσιογράφους. Θα έχουμε συνέχεια σ αυτό!)

Επίσης πριν δημοσιεύσουμε το σχετικό «Δελτίο Τύπου» του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. να επισημάνουμε ότι

Όταν ανατίθεται μια εργασία, ένα σχέδιο αυτό που παρουσιάζεται ως τελικό αποτέλεσμα συνήθως ονομάζεται «Σχέδιο», «Πρόταση», «Εργασία» και δεν έχει την μορφή τελικού κειμένου Κοινής Υπουργικής Απόφασης προς υπογραφή και μάλιστα με τα ονόματα των αρμόδιων υπουργών – υφυπουργών.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) που εμφανίζεται ως ο φορέας που συνέταξε αυτήν την Κ.Υ.Α προέκυψε από τον Νόμο – Σκούπα για το Περιβάλλον του πρώην υπουργού κ. Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020). Αντικατέστησε το μέχρι τότε Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) και ενσωματώνει (υποβαθμίζει;) τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (βλ. Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου) σε υπηρεσίες επιπέδου Τμήματος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ ο οποίος έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο από την Αθήνα.

Το «Δελτίο Τύπου» που διευκρινίζει τα περί εισιτηρίου στον Όλυμπο

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων ημερών σχετικά με τη θέσπιση εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου διευκρινίζουμε πως:

Α) Στις 23-12-2020 ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανέθεσε το έργο «Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου»

Β) το εν λόγω σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποτελεί εσωτερική διαδικασία του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και βάση για αρχική συζήτηση και διαβούλευση, η οποία εξελίσσεται, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και τους τοπικούς φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα ώριμο ή πολύ περισσότερο τελικό σχέδιο Απόφασης.

Η παραπάνω διαδικασία προβλέπεται στον ν.4519/2018 όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνουμε πως η κάθε σχετική απόφαση για τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου σε προστατευόμενες περιοχές προϋποθέτει πρώτα την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στην ευχέρεια των αρμόδιων υπουργείων και της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα συνεχίσει να εισηγείται και να υποστηρίζει δράσεις και έργα για την προστασία και την ανάδειξη της Ελληνικής Φύσης, όπως για παράδειγμα τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του φακέλου της υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η καθιέρωση εισιτηρίου στις προστατευόμενες περιοχές, στη βάση της ανταποδοτικότητας και για τις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί αφενός βέλτιστη διεθνή πρακτική και αφετέρου ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και αποτελεσματικής διαχείρισης των μοναδικών μας οικοσυστημάτων. Η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το καθιερωμένο εισιτήριο για 30 και πλέον χρόνια, το επιβεβαιώνει».