«Με στέφανο τον Όλυμπο και ορίζοντα τη θάλασσα»

Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου το βράδυ, στον αύλειο χώρο της Μονάδας Διαχείρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, κάτω από τη σκιά του μυθικού Ολύμπου, με ολόγιομο το φεγγάρι της Πανσελήνου του Σεπτεμβρίου, «Φεγγάρι του Θερισμού» όπως ονομάζεται, αποχαιρετίσαμε το καλοκαίρι με μουσική και κείμενα, σε μια βραδυά πολύ υψηλής ποιότητας και με τον καιρό σύμμαχό μας.

Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» και ο Μουσικός Όμιλος «Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα», φιλοξενούμενος της χορωδίας μας, συναντήθηκαν και παρουσίασαν μια υπέροχη μουσική πανδαισία.

Παρόντες στην εκδήλωση: ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λιτοχώρου Δημήτριος Πατσιαρίκας, η Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου – Ολύμπου Ουρανία Κατσαμάκα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Στρατηγός ε.α. Ευστράτιος Κυριακάκης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Ξενοφώντα Μπαραλιάκου, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας Λιτοχωριτών Νέας Υόρκης και Αμερικής «Ο Όλυμπος», Πρόεδροι Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Προλόγισε και τόνισε τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης «Με στέφανο τον Όλυμπο και Ορίζοντα τη θάλασσα» η χορωδός Βασιλική Μπελέμη, αφού Όλυμπος, θάλασσα και μουσική, είναι συνυφασμένα άρρηκτα με την παράδοση του ευλογημένου τόπου μας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Λιτοχώρου και οι Πρόεδροι των δύο συλλόγων Παναγιώτης Χρυσικός και Δημήτριος Γκέκας από την Κέρκυρα.

Πρώτο τραγούδι «Ανέβηκα στον Όλυμπο» με τον Νίκο Κολωνιάρη στο λαούτο και σολίστ τον Νίκο Φαρμάκη.

Ο Μιχάλης Φαργκάνης παρουσιάζοντας κείμενα, όπου στα εισαγωγικά για κάθε θεματική υποενότητα τραγουδιών, έγιναν αναφορές στα αγαπημένα θέματα των στίχων στο ιδιαίτερο μουσικό ύφος των Λιτοχωρίτικων παραδοσιακών τραγουδιών, στο εξαιρετικό περιβάλλον που είναι η πρώτη πηγή εμπνευσης καθώς και στη ναυτοσύνη των Λιτοχωριτών, που τους έφερε σε επαφή με τον πολιτισμό των Ιόνιων Νήσων.

Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» με μαέστρο τον αεικίνητο και ταλαντούχο Ευθύμη Μαυρίδη, απέδειξε και πάλι πως το επίπεδο της χορωδίας είναι έργο δικό του, εντυπωσιακό και κάθε φορά συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της αρκετοί μουσικοί των μουσικών σχολείων και ωδείων.

Ξεκινώντας με το «Γιατί – γιατί», «Που πας χωρίς αγάπη», περνώντας από τα «Δίδυμα φεγγάρια» και «Τσ’ αγάπης και του έρωτα», για να κλείσει με τραγούδια που αναφέρονται στη θάλασσα, στα νησιά μας και με το «τρελοβάπορο» του Οδυσσέα Ελύτη. Σολίστ η Δήμητρα Νίκα – Μπελογιάννη, ο Κοσμάς Τσομπανόπουλος και ο Νίκος Φαρμάκης.

Η Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα, η αρχαιότερη και ιστορικότερη χορωδία της Κέρκυρας, με 68χρονη παρουσία στο χώρο του πολιτισμού, υπό την έξοχη διεύθυνση της καθ’ όλα άξιας μαέστρου Ροζίνας Ανεμογιάννη, παρουσίασε τραγούδια και καντάδες της Κέρκυρας των Επτανήσων και άλλα, που άγγιξαν ιδιαίτερα τους θεατές, αποσπώντας το ζωηρό χειροκρότημα και πολλά μπράβο.

Στην αρχή με το «Υπό το φως», το «Κλειδάκι», «Ξυπνώ την χαραυγή», στη συνέχεια «Το καράβι», «Ρούγα», «Ο κόσμος είναι ψέμα» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, για να ακολουθήσουν, επιλογή από καντάδες και να κλείσει με την πανέμορφη «Κέρκυρα» του Γιώργου Κατσαρού.

Το Θερινό Φεστιβάλ Χορωδιών «Με στέφανο τον Όλυμπο και ορίζοντα τη θάλασσα», έκλεισε πολύ εντυπωσιακά με τη σύζευξη των δύο χορωδιών και όλων των μουσικών μαζί, που τραγούδησαν υπό τη διεύθυνση της μαέστρου της Κέρκυρας Ροζίνας Ανεμογιάννη, τη «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» και δύο νοσταλγικά τραγούδια μιας άλλης εποχής, «Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά» , με σολίστ τη Μαρία Τσομπανοπούλου και τη «Ριρή, Ριρή, Ριρίκα» με σολίστ τη Μαρία Βούλγαρη και τον Ευθύμη Μαυρίδη, αποσπόντας παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Το Θερινό Φεστιβάλ Χορωδιών, πολύ καλά οργανωμένο, ικανοποίησε στο έπακρο το πολυπληθές κοινό του, οι δε κριτικές των θεατών, όπως μας ενημέρωσαν, είναι πολύ επαινετικές και για τις δύο χορωδίες.

Το Δ.Σ.