Το νέο επενδυτικό «Ελ Ντοράντο» της Δυτικής Μακεδονίας και οι ενοχλητικοί δημοσιογράφοι

Η προσπάθεια φίμωσης της ερευνητικής δημοσιογραφίας του prlogos.gr απέτυχε!

Γράφει ο Γιώργος Κουκουλιάτας, δημοσιογράφος- Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου.

Η μετά λιγνίτη εποχή στην Δυτική Μακεδονία και η πολλά υποσχόμενη δίκαιη μετάβαση της περιοχής σε άλλου είδους ανάπτυξη, φαντάζει για κάποιους “κεφαλαιούχους” ως ένα νέο “Ελ Ντοράντο” για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Με πρόσχημα και πολιορκητικό κριό ταυτόχρονα, τις «Ενεργειακές Κοινότητες» και επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, διεκδικούν την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για την απόκτηση κάθε διαθέσιμης και μη έκτασης για να επενδύσουν!

Στον παροξυσμό αυτού του «πυρετού» η ερευνητική δημοσιογραφία που αναζητά την αλήθεια πίσω από το ελκυστικό περιτύλιγμα, αποκάλυψε μια σειρά από συμπράξεις που μας θυμίζουν για άλλη μια φορά την έκφραση «ότι είναι νομότυπο δεν είναι και ηθικό». Ιδιαίτερα όταν οι εμπλεκόμενοι ή συγγενείς τους είναι σε θέσεις  του κρατικού μηχανισμού ή άλλων θεσμικών φορέων της περιοχής που παίρνουν ή διαμορφώνουν κρίσιμες αποφάσεις γι αυτές  τις επενδύσεις.

Τότε υλοποιείται η συγκεκριμένη – και πολλές φορές επαναλαμβανόμενη σε τέτοιες περιπτώσεις,- μέθοδος της φίμωσης, του εκφοβισμού των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης για να σταματήσουν να «σκαλίζουν» την υπόθεση και να αφήσουν ήσυχη την επενδυτική δραστηριότητα να υλοποιήσει το πολλά υποσχόμενο έργο της.

Μια τέτοια περίπτωση έχουμε τώρα στην Κοζάνη με την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» και την αντίστοιχη ιστοσελίδα prlogops.gr  και τους δημοσιογράφους Λύσανδρο Ρήγα και Ιωάννα Παπαδημητρίου. Η εταιρία που θεώρησε πως θίχτηκε και συκοφαντήθηκε από τα δημοσιεύματα των παραπάνω προσέφυγε δικαστικά. Τη Δευτέρα (19-4-2021) εκδικάστηκε η κατ αρχήν αίτηση προσωρινής διαταγής να σταματήσουν οι δημοσιογράφοι τα δημοσιεύουν για την εταιρεία. Η απόφαση ήταν απορριπτική δικαιώνοντας τους δημοσιογράφους.

Ήταν μια πρώτη νίκη της δημοσιογραφίας.

Είναι σίγουρο πως η προσπάθεια φίμωσης θα συνεχιστεί με κάθε μέσο.

Γνωρίζοντας τον Λύσανδρο Ρήγα και την Ιωάννα Παπαδημητρίου ξέρω πως δεν θα υποκύψουν και θα αγωνιστούν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα τους να ερευνούν και να δημοσιεύουν την αλήθεια ενημερώνοντας σωστά τους πολίτες!

Το δημοσίευμα του prlogos.gr για την πρώτη δικαστική απόφαση

Απορρίφθηκε η αίτηση προσωρινής διαταγής της Kiefer και του Χρήστου Πετρόχειλου κατά του prlogos!-Συνεχίζουμε

12:24μμ, Τρίτη 20/04/2021 | Κοζάνη

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών συζητήθηκε τη Δευτέρα 19 Απριλίου η αίτηση για την χορήγηση προσωρινής διαταγής της Εταιρίας «ΚΙΕFΕR ΤΕΚ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και του κ Χρήστου Πετρόχειλου κατά της Ιωάννας Παπαδημητρίου, συντάκτριας και του Λύσανδρου Ρήγα, ιδιοκτήτου της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ». Το αίτημα της αίτησης ήταν να υποχρεωθούν η δημοσιογράφος και ο ιδιοκτήτης να παύσουν κάθε προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας των αιτούντων και ειδικότερα ν’ απαγορευτεί να κάνουν αναφορά στα ονόματα των αιτούντων στην ιστοσελίδα www.prlogos.gr, επικαλούμενοι οι αιτούντες ότι σε μια σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας υπήρξε αναφορά συκοφαντικών γεγονότων για τα πρόσωπα τους.

Το δικαστήριο απέρριψε την χορήγηση προσωρινής διαταγής και αυτό είναι μια πρώτη νίκη απέναντι σε όσους επιθυμούν να φιμώσουν την ενημέρωση και την ελευθερία του λόγου. Δεν πήραμε αναβολή , δεν φοβηθήκαμε ποτέ την αλήθεια παρότι το χρονικό περιθώριο αντίδρασης ήταν ελάχιστο αν όχι μηδαμινό. Τα καταφέραμε.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Δημήτρη Ζυγουλιάνο, πρώην πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Βέροιας.

Ο Δημήτρης Ζυγουλιάνος δήλωσε : «Η αίτηση για την χορήγηση προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε ,ορθά κατά την νομική μου άποψη, προφανώς διότι έκρινε η Δικαστής που δίκασε την αίτηση ότι στα δημοσιεύματα δεν περιλαμβάνονταν συκοφαντικά και δυσφημιστικά γεγονότα για τους αιτούντες και συνεπώς δεν πιθανολογούταν η βασιμότητα της αίτησης.

Πράγματι αν διαβάσει κανείς με προσοχή τα δημοσιεύματα που συνέταξε η Ιωάννα Παπαδημητρίου διαπιστώνει ότι αποτυπώνεται σ’ αυτά μόνο η πραγματικότητα και η πρόθεση της να πληροφορηθούν οι πολίτες τα πραγματικά περιστατικά σχετικά με ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και αφορά την εγκατάσταση δεκάδων εταιριών για την εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας χωρίς να συκοφαντεί και να δυσφημεί κανένα πρόσωπο.

Άλλωστε η κοινωνική αποστολή και η ελευθερία του τύπου και ειδικότερα των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης τις οποίες προστατεύουν το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι να δημοσιεύει ειδήσεις και γεγονότα σχετικά με πράξεις και συμπεριφορές φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων που ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο ,οι οποίες ειδήσεις μπορούν να συνοδεύονται και από οξεία κριτική αρκεί να γράφονται από δημοσιογραφικό χρέος κριτικής και ελέγχου και όχι από προσωπική εμπάθεια.

Σε καμία βέβαια περίπτωση δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί ο τύπος με δικαστικές αποφάσεις όταν απλώς και μόνο εκπληρώνει την αποστολή του».

Εκκρεμεί η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Θα απαντήσουμε με επιχειρήματα. Ευχαριστούμε τον κόσμο για τα δεκάδες μηνύματα παράστασης .Συνεχίζουμε για την ενημέρωση, την ελευθερία του λόγου, το δίκαιο και τη δημοκρατία.

Πρωινός Λόγος